22.10.’21

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° - Nederlands Online beschikbaar
Tags: recht

Interuniversitaire studienamiddag

Beschrijving

Door de wet van 20 mei 2021 tot wijziging van het oud Burgerlijk Wetboek betreffende de persoonlijke banden tussen broers en zussen krijgen broers en zussen (biologisch en anderszins) het recht om met elkaar persoonlijk contact te onderhouden, wat ook betekent dat zij in beginsel niet gescheiden mogen worden na scheiding van de ouders of bij een plaatsing, en in beginsel dezelfde voogd krijgen. Die nieuwe regels roepen talrijke vragen op. Wie zijn broers/zussen? Hoe moet een verblijfsregeling worden opgesteld? Hoe kunnen broers en zussen effectief contact blijven houden? Wat is de impact in de jeugdbescherming? Wat leert een rechtsvergelijkend oogpunt?

Programma


Onthaal

Verwelkoming door de voorzitter

Inleiding – ontstaansgeschiedenis van de wet, Dra. Maxime DUPAN, Universiteit Gent

Siblingrelaties bij scheiding: inzichten uit sociaalwetenschappelijk onderzoek, Prof. dr. Koen MATTHIJS en drs. David DE CONINCK, Centrum voor Sociologisch Onderzoek KU Leuven; Kathleen EMMERY, Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee.

Wie zijn broers en zussen?, Prof. dr. Frederik SWENNEN, Universiteit Antwerpen

De verblijfsregeling voor broers en zussen na scheiding van de ouders, Prof. dr. Ingrid BOONE, KU Leuven en KU Leuven campus Kulak Kortrijk

Het recht op persoonlijk contact tussen broers en zussen, Prof. dr. Charlotte DECLERCK, Universiteit Hasselt, advocaat

KoffiepauzeBroers en zussen in het jeugdbeschermingsrecht, dr. Sofie DE BUS, Vrije Universiteit Brussel

Internationaal en rechtsvergelijkend perspectief, dr. Elsa BERRY, Maître de conférences, Université de Poitiers

Panelgesprek met betrokken actoren uit de praktijk, Moderator: dra. Maxime DUPANPanelleden: Mevr. Goedele PLOVIE, pedagogisch directeur Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen; Em. prof. Patrick SENAEVE, kamervoorzitter Hof van Beroep Brussel; Mevr. Karen VANDER STEENE, Ondervoorzitter en Jeugdrechter Nederlandstalige REA Brussel; Prof. dr. Frank VAN HOLEN, Directeur hulpverleningsbeleid, Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel.

Vragen uit het publiek

Opmerkingen

De Vereniging voor Familierecht is het samenwerkingsverband van de instituten voor familierecht van de vijf Vlaamse rechtsfaculteiten.

Cursusnummer:
-
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Recht
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
22.10.2021
Locatie

KULeuven, Faculteit Rechtsgeleerdheid

De Valk - Auditorium Zeger Van Hee

Tiensestraat 41

3000 Leuven

Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.