Ademtesten voor de detectie van ziekte: wondermiddel of duur wetenschappelijk speelgoed?

07.12.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: geneeskunde - experimenteel onderzoek

Spectrumlezing door Kevin Lamote

Beschrijving

Al in de vroege dagen van de geneeskunde werd vertrouwd op de zintuigen om ziekte op te sporen. Zo instrueerde Hippocrates aan zijn studenten om te ruiken aan de patiënt om op die manier ziektes aan het maag-darm stelsel te diagnosticeren. Vandaag de dag grijpt men terug naar deze methode om ziekte op te sporen of om te kijken of een behandeling al dan niet aanslaat door te focussen op een zogenaamd ‘adembiopt’. Dit betekent dat op een compleet niet-invasieve en snelle manier klinisch werk kan worden verricht maar dit vraagt onder meer de ontwikkeling van nieuwe (en dure) technologie om deze stoffen te bepalen en van sensoren die deze stoffen op een snelle manier kunnen oppikken zodat ze de arts kunnen ondersteunen in zijn of haar besluitvorming. In deze lezing wordt verder ingegaan op de principes van het adembiopt, de voordelen voor zowel patiënt als zorgverstrekker en of we dichtbij grote doorbraken staan.

Programma

Donderdag 7 december 14.15 - 16.30 uur

Opmerkingen

Gratis

Inschrijven verplicht

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Geneeskunde, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
07.12.2023
Lesgevers:
Kevin Lamote

Universiteit Antwerpen - geneeskunde - Translationele Wetenschappen in het domein van de Immunologie en Inflammatie - Laboratory Experimental Medicine and Pediatrics / LEMP

Contactpersoon:
spectrum@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.