26.03.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° D_A_22_23_Alumnidag Nederlands
Tags: Alle opleidingen , Psychologische zorg , Onderwijs , Orthopedagogiek , Sociaal Werk

Beschrijving

De Dunant Academie organiseert een reeks ‘onverwachte ontmoetingen’. Tijdens deze ontmoetingen gaan de auteurs van vier boeiende boeken in gesprek met een andere expert, collega of ervaringsdeskundige over het topic van hun boek. Laat je inspireren door hun inzichten en ervaringen en stel je eigen vragen tijdens een interactief Q&A-gedeelte! Boekhandel Limerick zal aanwezig zijn met een boekstandje waar je onder meer de voorgestelde boeken kunt aankopen.

Programma

Je kan op de alumnidag zelf aanmelden bij het onthaal om de vier boeiende ontmoetingen bij te wonen:

  • 14 uur: auteur Michel Vandenbroeck spreekt met Pauline Belet over zijn boek '#NEGENISTEVEEL'.

Tussen 2020 en 2023 werd Vlaanderen opgeschrikt door dramatische gebeurtenissen in de kinderopvang: ongelukken en crisissen volgden elkaar op. Eindelijk kwam er het besef dat kwaliteit belangrijk is en dat de norm van acht à negen kinderen per begeleider echt te veel is. Zo ontstond er de campagne #negenisteveel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouders beginnen twijfelen aan zichzelf. Is kinderopvang goed of slecht? Hoe herken je een betrouwbare opvang? Wat mag ik wel/niet verwachten van een crèche of kleuterschool? Dit boek gaat voor één keer niet over wat jij als ouder moet doen, maar gaat over wat je zélf mag verwachten dat anderen voor je doen. Over wat jouw rechten als ouder zijn, en de verantwoordelijkheid die de overheid draagt om te verzekeren dat elke Vlaamse kinderopvang goed en veilig is.

  • 14.45 uur: auteur Caroline Braet heeft het met Elisa Boelens over het boek 'Emotieregulatietraining bij kinderen en adolescenten'.

In dit boek wordt uitgelegd hoe het komt dat emoties zo overweldigend kunnen zijn dat kinderen ze niet meer goed kunnen reguleren. Sommige kinderen worden dan agressief, terwijl anderen blijven hangen in hun gevoel en gaan piekeren. Weer anderen zijn bang voor hun gevoelens en proberen ze te vermijden, bijvoorbeeld door ze weg te drinken of te eten. Dit boek legt uit waarom sommige kinderen en adolescenten emoties wel goed kunnen reguleren en anderen niet. Hierbij wordt de link met de ontwikkeling van psychische problemen gelegd. In het laatste hoofdstuk wordt stap voor stap uitgelegd hoe emotieregulatie kan ‘getraind’ worden.

  • 15.30 uur: auteur Stijn Vanheule gaat in gesprek met Peter Tomlinson over het boek 'Psychose begrijpen in 33 vragen'.

Psychotische ervaringen gaan gepaard met verwarring en onbegrip. Niet alleen kamp je met lastige belevingen. Vaak moet je ook opboksen tegen misvattingen vanuit de samenleving en de hulpverlening. Onze denkbeelden over de oorzaken, gevolgen en behandeling van psychose zijn dan ook aan vernieuwing toe. Een gedeeld goed begrip is de eerste stap naar herstel. Psychose begrijpen in 33 vragen beantwoordt de grote vragen en onderzoekt de misverstanden rond psychose. Daarmee levert het voor het eerst een volledig, hoopvol beeld op van alle aspecten van omgaan met psychose, van crisis tot herstel: voor getroffenen zelf, voor naasten en voor hulpverleners.

  • 16.15 uur: auteur Lieselot Dewilde praat met Bruno Vanobbergen over haar boek 'Een beeld van een kind'.

Dagelijks katapulteren kranten, radio, en televisie onze wereld met berichten over lerarentekorten, de juiste aanpak binnen kinderopvang, curriculumwijzigingen, of leerproblemen in het onderwijs. Deze onderwerpen zijn brandend actueel en allesbepalend in het pedagogische landschap. We kunnen deze discussies niet los zien van de sociale, historische, economische of politieke context van onze maatschappij. Het is net de rol van ouders, opvoeders, leerkrachten en pedagogen om al hun kennis over de wereld door te geven zodat kinderen en jongeren op hun beurt de wereld kunnen verderzetten en vernieuwen. In dit boek tonen Lieselot De Wilde, Michel Vandenbroeck en Bruno Vanobbergen op originele en aantrekkelijke wijze hoe onze samenleving kijkt naar kinderen. Dit boek is een kennismaking met pedagogiek, waarbij actuele onderwerpen verbonden worden met de belangrijkste pedagogische theorieën.

Opmerkingen

Meer informatie kan je vinden op https://alumnidag.ugent.be/

Lezing | Jongeren (12-18 jaar) | Volwassenen

14u00 - 14u30 | 14u45 - 15u30 | 15u45 - 16u15 | 16u30 - 17u00

Campus Dunant
Dunantlaan 2
Studieruimte, 1e verdieping

Cursusnummer:
D_A_22_23_Alumnidag
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Gezondheidswetenschappen, Onderwijs en pedagogie, Psychologie, Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
26.03.2023
Contactpersoon:
dunantacademie@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.