Yoga in Kinesitherapeutische Praktijk

Starts on 27.09.2022

Kinesitherapy

Interested?

More information
° IC_YGA22 NL
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Neurologische aandoeningen , sport , Levensstijl , Ouderen , Multidisciplinair

Description

Yoga als sport, als lifestyle, als workout, als self-help, heeft al langer een intrede gedaan in onze maatschappij. Een snelle blik op het aanzienlijk aantal yoga-studio's in heel het land, alsook de aanwezigheid ervan op allerlei sociale media, is een blijk van de populariteit ervan.

Tegelijkertijd zien we hoe langer hoe vaker dat yoga gebruikt wordt in revalidatie- en therapie-contexten.

Het zou nuttig en interessant zijn om, als professional, hands-on kennis te maken met wat de inbreng van yoga in deze vakken kan zijn.

Wanneer men het over "yoga" heeft, komen een aantal ideeën en beelden op.

  • "Ah, yoga, dat is zoiets als mediteren, toch?"
  • "Oh, ik kan dat niet, dat is voor lenige mensen"
  • "Pfff, al dat zweverig gedoe, da's niets voor mij"
  • "Eigenlijk is dat gewoon een goeie stretching-workout, niet?"

Yoga kàn dat zijn, inderdaad.

Alleen is het in essentie veel méér dan dat: Deze bewegingsleer heeft als basis dat al deze bewegingen, houdingen en inspanningen, uitgevoerd in volle aandacht en met intentie, helend kunnen zijn.

Het biomechanisch aspect is essentieel, maar zeker niet voldoende om "yoga" te beschrijven.

Voorbij het workout- en sport-aspect van yoga, gaan we concreet dieper in op hoe deze praktijken een impact hebben op revalidatie en fysieke gezondheid.

De inbreng van ademhaling in het geheel van deze praktijken is niet te onderschatten. Dit komt dan ook uitvoerig aan bod, zowel theoretisch als proefondervindelijk.

Tijdens deze dag overlopen we (in vogelvlucht) de oorsprong, de basis-elementen en de achterliggende filosofie van yoga.

Daarna zal de dag voornamelijk besteed worden aan het (misschien opnieuw) kennis maken met op yoga gebaseerde technieken, gaande van zachte, rustige houdingen en bewegingen tot krachtige(re) en intense(re) oefeningen en poses.

We bekijken hoe jij, als professional, een aantal technieken kan toepassen en inlassen in jouw werk, welke tools nuttig zijn en een plaats kunnen krijgen in jouw arsenaal.

De link tussen lichaam en geest komt ruim aan bod, daar dit wezenlijk deel uitmaakt van wat yoga, yoga maakt.

Course number:
IC_YGA22
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Kinesitherapy
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Starting date:
27.09.2022
Lecturers:
Henry Teitebaum
Contact person:
acrehab@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.