Economics, Business and (Public) Management

Interested?

More information
° VerbouwingVSnieuwbouw_StefanR NL
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen

Description

Op de vastgoedmarkt worden naast nieuwbouw ook gerenoveerde woningen te koop aangeboden. De vraag stelt zich onder welke voorwaarden de verkoop van zo’n gerenoveerd onroerend goed kwalificeert als “nieuw”. Waar ligt de scheidingslijn tussen een verbouwing en een nieuwbouw? En moet de verkoop dan gebeuren mét btw of is er sprake van een mogelijkheid (optie)? En wanneer is men “beroepsoprichter”?

Deze bijdrage analyseert een aantal knelpunten langs de inkomende zijde van de vastgoedmarkt (Wanneer kan een verbouwing aan 6 %?) maar ook aan de uitgaande zijde van de vastgoedmarkt (Wanneer kan de verkoop onder btw-stelsel en aan welk btw-tarief?).

Het onderscheid tussen een verbouwing en nieuwbouw is vooreerst van belang voor het toepasselijk btw-tarief, 6 % of 21 %. Maar daarnaast is het ook in het kader van de verkoop van gebouwen van belang te weten of het gebouw dat verkocht wordt kwalificeert als “nieuw”. Enkel nieuwbouw of verbouwde gebouwen die als “nieuw” kunnen beschouwd worden, vallen immers onder het btw-stelsel en openen mogelijks recht op aftrek van de voorbelasting. Voor bouwpromotoren die oude gebouwen verbouwen en nadien verkopen stelt zich bovendien de vraag over de gesplitste verkoop van grond en gebouwen en de hierbij relevante vraag of er sprake is van “misbruik”.

Tenslotte is het kwalificeren van een verbouwd gebouw als loutere verbouwing of als nieuwbouw relevant voor de herzieningstermijn die 5 jaar of 15 jaar bedraagt naargelang van de kwalificering.

Het begrip “nieuwbouw” na een verbouwing was in recente rechtspraak voer voor talrijke juridische discussies die een belangrijke impact hebben voor de btw-gevolgen in de Belgische vastgoedpraktijk.

Program

Timing: 9u00 - 12u30 (incl. koffiepauze)

Course number:
VerbouwingVSnieuwbouw_StefanR
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Economics, Business and (Public) Management
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Starting date:
17.04.2024
Lecturers:
Stefan Ruysschaert
Contact person:
febacademy@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.