The mindfulness revolution!? Zin en onzin van mindfulness in de praktijk

Starts on 16.11.2021

Kinesitherapy

Interested?

More information
° IC_MF21 NL
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Multidisciplinair

Description

De enorme populariteit van de mindfulness based interventions is afgelopen jaren onmiskenbaar. Zowel vanuit de (klinische) praktijk waar het toegepast wordt voor patiënten met chronische pijn, fybromialgie, depressie, angst, burnout … als in de wetenschappelijke community (>30.000 hits op science direct) is er sprake van een zogenaamde mindfulness revolution.


Tijdens deze dag maak je kennis met de mind-body medicine benadering. We bespreken de oorsprong, de techniek en het werkingsmechanisme. We onderzoeken voor welke patiënten deze techniek toepasbaar is en wanneer we beter inzetten op een ander spoor. We staan stil op welke wijze je zelf zaken kan initiëren of waar het beter is om door te verwijzen naar ander hulpverleners. Tenslotte bekijken we ook de wijze waarop je de technieken zelf kan toepassen om waarde(n)vol in het leven te staan en je eigen stress de baas te blijven. Om dit te bereiken en te ervaren komt tijdens deze dag een ruim deel beoefening van mindfulness based stress reduction aan bod (zitmeditatie, wandelmeditatie, mindful of the body, … ). De verhouding theorie – praktijk voor deze dag is 50%-50%.

Docent: Björn Prins

Björn Prins is master in de klinische psychologie, coach en psychotherapeut. Hij is 20 jaar geleden in contact gekomen met mindfulness based stress reduction (MBSR – Jon Kabat-Zinn). Hij was verwonderd van de impact van deze eenvoudige doch krachtige boeddhistische meditatietechniek. Zowel in zijn eigen leven als in het doorgeven van de techniek aan patiënten (borstkanker, chronische pijn, M.S., ….) en cliënten (stress, burnout) kan hij getuigen van de impact van de mentale dimensie in de gezondheidszorg. Hij wou de unieke kracht van dit mentale spoor helpen doortrekken en richtte daartoe ITAM op, een organisatie met ondertussen 32 medewerkers. Samen met zijn team traint hij op een proactieve en preventieve manier de mentale veerkracht bij patiënten, clinici, medewerkers en leidinggevenden.

Björn vindt het essentieel om aan zijn werk een wetenschappelijk onderbouw te geven. Daarom is Björn als doctoraatsonderzoeker verbonden aan de Universiteit Gent – vakgroep experimenteel klinische psychologie waar hij het werkingsmechanisme van Mindfulness onderzoekt. Daarnaast is hij ook curriculum voorzitter van het postgraduaat The Human Centered Organisation aan de Gentse

Remarks

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie Pro-Q-Kine toegekend: 12 punten

Course number:
IC_MF21
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Kinesitherapy
Language:
NL
Academic year:
2020 - 2021, 2021 - 2022
Starting date:
16.11.2021
Contact person:
acrehab@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.