Revisit the professors: lezing door emeritus Prof. Johan Mertens

Starts on 30.11.2022

Psychology

Interested?

More information
° D_A_22_23_GALOP_RTP NL
Tags: Alle opleidingen

Description

Na een verplichte onderbreking omwille van corona komt GALOP (de alumnivereniging van afgestudeerden Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk van de UGent) met een nieuwe concept ‘Revisit the professors’, waarin we een aantal oud-professoren aan het woord laten die nog steeds een relevante en kritische kijk hebben op de samenleving en het pedagogisch werkveld.

De eerste emeritus die we in deze reeks opvoeren is prof. dr. Johan Mertens, bioloog en ecoloog en jarenlang een zeer geliefd lesgever in de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen met vakken als ‘Biologische basis van gedrag’ en ‘Gedragsecologie. Johan Mertens is nog steeds erg scherp van geest en volgt de recente literatuur op de voet. Als begenadigd lesgever beschikt hij over de gave om complexe materie voor een breed publiek toegankelijk te maken. In zijn recent verschenen boek ‘Het patriarchaat op de schop: een ecologisch perspectief’ gaat hij in op één van de ziekten van deze tijd: bezit en macht, waaraan vooral mannen gevoelig zijn. Nochtans steekt dit schril af tegen de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen in traditionele samenlevingen en had de wereld er helemaal anders kunnen uitzien. Mertens’ conclusie is dan ook duidelijk: het eeuwenoude patriarchaat moet er aan geloven.

Tijdens een heldere en meeslepende uiteenzetting zal Johan Mertens ingaan op het ontstaan en de gevolgen van het patriarchaat en waarom het anders kan/moet. Aansluitend wordt hij van weerwoord gediend door prof. Maria De Bie, sociologe en professor sociale agogiek en jarenlang verbonden aan de vakgroep Sociaal werk en sociale pedagogiek van de UGent. Ook prof. Kris Rutten, huidig lesgever van het vak ‘Antropologie’, de opvolger van het vak van Johan Mertens in het curriculum, zal zijn visie op deze maatschappijvorm delen. Aansluitend is er mogelijkheid om met de auteur in gesprek te gaan en het boek aan te kopen.

Program

Programma

19u: Onthaal en verwelkoming

19u30: Lezing 'Het patriarchaat op de schop' door em. Prof. Johan Mertens

20u45: Reflecties en vragen door em. Prof. Maria De Bie en Prof. Kris Rutten

21u15: Netwerkreceptie aangeboden door GALOP

Locatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Auditorium 4, H. Dunantlaan 2, 9000 Gent

Kostprijs

Gratis, maar inschrijven verplicht

Meer info en inschrijven kan via deze link.

Course number:
D_A_22_23_GALOP_RTP
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Psychology
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
30.11.2022
Lecturers:
Johan Mertens
Contact person:
dunantacademie@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.