Poging tot verzoening in het gerechtelijk deskundigenonderzoek
AI and Data Science
AI and Data Science
Elke gerechtsdeskundige, ongeacht het vakgebied, heeft volgens het Gerechtelijk Wetboek de taak om tijdens zijn opdracht een poging tot verzoening te organiseren. Dit is geen gemakkelijke opgave, gezien de al veeleisende aard van het werk van een gerechtsdeskundige.
Toch biedt deze verplichting unieke kansen. Als gerechtsdeskundige bereik je een publiek dat anders nooit tot een oplossing zou komen. Je krijgt de kans om partijen kennis te laten maken met bemiddeling en hen te helpen een weloverwogen keuze te maken voor hun conflict. Door gebruik te maken van diverse bemiddelingsvaardigheden, kun je de kans op een succesvolle verzoening aanzienlijk vergroten.
Tijdens onze tweedaagse opleiding maak je kennis met de essentie van bemiddeling. We laten zien wat je als gerechtsdeskundige kunt gebruiken tijdens je verzoeningspogingen. We bieden een model aan voor een eerste gesprek met de betrokkenen, zodat zij kunnen ervaren wat verdere verzoening voor hen kan betekenen. Dit betekent dat je als gerechtsdeskundige standaard een gesprek organiseert om te zien of verdere verzoening mogelijk is. Zo geven we een concrete invulling aan artikel 977 van het Gerechtelijk Wetboek.
We bieden theoretische handvatten uit de interest-based onderhandelingsmethode van Ury en Fischer, en verkennen de axioma’s van de communicatietheorie als basis voor interventies in menselijke verhoudingen. Daarnaast stellen we een gestructureerde procedure voor die je kunt volgen tijdens de verzoeningspoging. We focussen op gesprekken kort na de installatie of bij het voorverslag, die standaard door elke gerechtsdeskundige kunnen worden georganiseerd. Op basis van deze theorieën oefenen we om ze in de praktijk toe te passen.
Met deze opleiding kan elke gerechtsdeskundige goed voorbereid een poging tot verzoening organiseren, met de nodige expertise en zelfvertrouwen.
Opgelet: het aantal plaatsen binnen de opleiding is beperkt.
Gerechtsdeskundigen in alle domeinen.