Micro-credential Erfgoed: tools voor herbestemming en restauratie van gebouwd erfgoed

Starts on 01.10.2023

Architecture and Design

Interested?

More information
° n/a NL
Tags: Erfgoed / Erfgoedstudies / Bouwgeschiedenis / Bouwhistoriek / Historische Materialen / Degradatie / Verwering / Archiefonderzoek

Stevige fundamenten voor hedendaags en toekomstig erfgoedbeheer en -beleid. Een gedurfde en ambitieuze reeks van Micro Credentials in dit domein.

Description

Sinds de 21ste eeuw wordt het concept erfgoed/patrimoine/heritage ook bewust gebruikt voor het aanduiden voor ontwikkelingsdomeinen in de wereld van onder meer musea, verzamelaars, archieven, bibliotheken en volkscultuur. Het brede erfgoedconcept omvat vandaag dus zowel materieel (roerend én onroerend) als immaterieel erfgoed. Tegelijkertijd zijn de methodes voor analyse, borging en waardering van ons erfgoed op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame manier sterk doorontwikkeld. Deze dubbele evolutie maakt een herziening en verbreding van de vaardigheden, inzichten en attitudes van wie in de volgende dertig tot veertig jaar een rol zal opnemen in dit nieuwe brede veld absoluut noodzakelijk.

Met het aanbod van verschillende Micro Credentials gefocust op verschillende aspecten van erfgoed wordt een relevant onderwijskundig antwoord geboden op de evoluties in het globale erfgoedveld en wordt de maatstaf gezet voor het erfgoedveld van de toekomst.

In deze Micro Credential worden bouwmaterialen onderzocht die vaak gebruikt zijn in historische gebouwen; zoals hout en andere organische materialen, baksteen en keramiek, natuursteen, metalen, glas, beton, mortel en metselwerk. Specifiek wordt ingegaan op

- Grondstoffen (oorsprong en chemische aard (elementair), micro- en macroscopische structuur)

- Productiemethodes (met nadruk op historische methodes)

- Eigenschappen en degradatiemechanismen

- Toepassingen in het gebouwde erfgoed

Deze Micro Credential richt zich specifiek tot architecten en bouwondernemers die actief zijn in de restauratie en herbestemming.

Program

Dit programma bestaat uit 2 modules

Erfgoed: materialen en degradatie

1e SEM, 6 studiepunten

Bouwhistorisch onderzoek: archieven

2e SEM, 3 studiepunten

Remarks

Deelname aan de excursie en practicum is verplicht. Bijkomende plaatsbezoeken en stadswandelingen vinden plaats tijdens de contactmomenten.

Course number:
n/a
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Architecture and Design, Civil Engineer, Art and Culture
Language:
NL
Academic year:
2023 - 2024
Starting date:
01.10.2023
Lecturers:
Tim De Kock

Kristel De Vis


Bhumi Vanderheyden
Location

UAntwerpen Stadscampus

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.