Meerdaagse cursus handtherapie: een evidence en practical based multidisciplinaire benadering

Starts on 01.10.2021

Kinesitherapy

Interested?

More information
° IC_HRV21 NL
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Multidisciplinair

Description

Cursusdata: start op 01/10/2021- 8 dagen

Onze cursussen gaan standaard door van 09.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie: 24 punten- aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Inhoud

Het doel van deze meerdaagse cursus is om de deelnemers (kinesitherapeuten en ergotherapeuten) een allround inzicht te geven over de verschillende facetten van handtherapie, gaande van conservatieve behandelingen tot postoperatieve nabehandelingen van eenvoudige tot complexere pathologieën. De deelnemers zullen een grondige onderbouwing krijgen via zelfstudie en presentaties van verschillende collega’s uit het werkveld. Niet enkel handtherapeuten maar ook ervaren handchirurgen zullen worden ingeschakeld voor de nodige kennisoverdracht. Deze meerdaagse cursus poogt een praktische benadering te verschaffen voor verschillende pathologieën, met het leren herkennen van symptomen, correct objectief evalueren en het best mogelijke behandeltraject te starten. Met andere woorden een combinatie van Evidenced Based Medicine en Evidenced Based Practice en praktisch onderricht bij verschillende topics, zijnde o.a. Dupuytren, handoedeem, litteken behandeling, flexorpees en extensorpees letsels, fracturen, wekedelen trauma, polsklachten, artrose en reuma, Carpaal tunnel syndroom en evaluatiemethoden. De 6 lesdagen worden afgesloten met een snijzaal dag waar handchirurgen verschillende operatietechnieken zullen demonstreren in combinatie met anatomisch onderricht. 
Op de eerste lesdag zal een theoretische toets afgenomen worden om te peilen naar de voorkennis van de deelnemers. Dit geeft de opleiders en de deelnemers zelf een inzicht waar ze staan.
Om deze cursus meer lading te geven en ervoor te zorgen dat de nieuwe geleerde kennis echt geassimileerd wordt zal op de 6de cursus dag een toets georganiseerd worden welke verplicht is (naast 90 procent aanwezigheid) om het attest te ontvangen (met vermelding voldaan aan de opleidingscriteria).
Via deze weg kunnen de deelnemers achteraf aantonen dat zij een betere kennis hebben van handletsels en een betere zorg kunnen leveren. Dit kan een start zijn als beginnend handtherapeut of een grondige heropfrissing en actualisering van de kennis voor reeds actieve handtherapeuten.

Program

Vrijdag 01 oktober 2021:Orieterende Toest, De pols, anatomie; onderzoek; meten en evalueren

Zaterdag 02 oktober 2021:De pols bhandeling; Anatomie, Onderzoek en Behandeling weke delen letsels van de vinger

Vrijdag 19 november 2021: Dupuytren en litteken behandeling

Zaterdag 20 november 2021: Artrose en Reuma, onderzoek en behandeling

Zaterdag 17 december 2021: Fracturen in de hand, Oedeem behandeling

Zaterdag 18 december 2021: Peesletsels

Vrijdag 14 januari 2022: Eindtoets en spalktherapie; spalktherapie in handrevalidatie, een praktische toepassing van eenvoudige spalken

Zaterdag 15 januari 2022: Herkansing / Dissectie dag

Course number:
IC_HRV21
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Kinesitherapy
Language:
NL
Academic year:
2020 - 2021, 2021 - 2022
Starting date:
01.10.2021
Lecturers:
MSc. Paul De Buck
Contact person:
acrehab@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.