Krachttraining: state of the art over hoe sterker worden in ons lichaam echt plaatsvindt

Starts on 17.10.2023

Physiotherapie

Interested?

More information
° IC_IKT23 NL
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Kinderen , Ouderen , Multidisciplinair , sport , Levensstijl

Description

Denk jij nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie?
Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? En wat is de achterliggende verklaring als dat niet zo is? Weet jij wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? Zijn er verschillen tussen krachttraining voor mannen en voor vrouwen ? Hoe wordt er nu gedacht over hyperplasie? Wat is de meerwaarde van occlusie- en isometrische krachttraining?
In vooral de afgelopen 5 jaar zijn er wetenschappelijk veel nieuwe inzichten gepubliceerd over spier(cel)fysiologie en andere adaptatieprocessen bij krachttraining. Samen met de reeds aanwezige evidentie is daardoor (eindelijk) een completer evidence-based verklaringsmodel beschikbaar hoe ‘sterker worden’ nu eigenlijk werkt.
Na deze masterclass kun je bovenstaande vragen (en vele andere) beantwoorden, en krijg je inzichten die van grote invloed kunnen zijn op je visie op krachttraining. De theoretische verdieping wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en 'take home messages’ die direct in krachttrainingssessies toepasbaar zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en verdieping en up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Leerdoelen:

1. In eigen woorden de fysiologische processen en tijdspaden beschrijven, die zorgen voor hypertrofie en remodellering van weefsels door krachttraining, waarbij o.a. de rol van satellietcellen en spiercelkernen, titine, hormonen, mTor (mechanistic target of rapamycin) en mechanotransductie aan bod komt;

2. Minimaal 5 verschillende spiervezeltypen benoemen en hun eigenschappen toelichten;

3. In eigen woorden de neurofysiologische aanpassingen en hun tijdspaden beschrijven die zorgen voor krachtstoename na een periode krachttraining;

4. Een, fysiologisch onderbouwde, scherpere visie op krachttraining formuleren.

5. De keuzes in frequentie, intensiteit, tijd en type (FITT) factoren/trainingsvariabelen gericht op ‘coördinatieverbetering’ of op toename van spiermassa bewuster maken en beter onderbouwen;

6. De specifieke effecten van isometrische krachttraining benoemen;

7. De verschillen beschrijven tussen de effecten van krachttraining bij mannen en vrouwen;

8. Het fysiologische werkingsmechanisme, trainingseffecten en bruikbaarheid occlusietraining en cross-education binnen revalidatieprogramma’s benoemen.

Doelpubliek:

Kinesitherapeuten, Sport- en bewegingswetenschappers, Personal trainers, Sportcoaches

Remarks

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens de on campus cursusdag.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (onder voorbehoud). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

Accreditatie aangevraagd bij Pro-Q-Kine.

Course number:
IC_IKT23
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Physiotherapie
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Starting date:
17.10.2023
Lecturers:
Gerard van der Poel
Contact person:
acrehab@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.