Leesdossier revisited: een inspiratiesessie voor leerkrachten Nederlands

Starts on 18.01.2022

Language en Literature

Interested?

More information
° 21/NED/032B NL

Hoe motiveer je leerlingen om te lezen? Hoe zorg je ervoor dat het leesdossier geen stapel saai verbeterwerk wordt, met lectuurtaken over boeken die de leerlingen misschien niet eens gelezen hebben? En hoe ontsnap je aan leeslijsten met altijd maar diezelfde klassiekers?

Description

Deze sessie biedt je een kader voor literaire leesvaardigheid, inspirerende en gebruiksklare voorbeelden om het leesdossier op een originele manier te benaderen en ruimte om onderling ideeën uit te wisselen.

Program

Na een algemene inleiding over het leesdossier, de nieuwe eindtermen en de cesuurdoelen stellen de drie lesgevers hun eigen invalshoek op het leesdossier voor: van graphic novels, over non-fictie, tot een echte boekenclub. We delen ons lesmateriaal, onze praktijkervaringen en enkele concrete boekentips. We bespreken ook een aantal manieren om efficiënt en effectief feedback bij een leesdossier te geven zonder je in het verbeterwerk te verliezen. Ten slotte blijft er tijd voor interactie en wisselen we onderling good practices uit. Op deze manier heb je aan het einde van de sessie heel wat frisse ideeën en concreet materiaal voor een (vernieuwd) leesdossier op zak.

Course number:
21/NED/032B
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Language en Literature
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022
Starting date:
18.01.2022
Lecturers:
Mitte Schroeven is leerkracht Nederlands en Engels aan het Sint-Ritacollege in Kontich. Ze werkt momenteel via een detachering voor Het Archief voor Onderwijs en is auteur bij Digitale Methode tweede graad, waar ze de leerlijn literatuur mee uitwerkt.

Tim Nelissen is leerkracht Nederlands en Engels in de derde graad aan het Sint-Norbertusinstituut (campus Sint-Jan) in Antwerpen. Naast zijn lesopdracht coördineert hij ook de 3de graad aso.

Anneleen De Hert is leerkracht Nederlands, integrale opdrachten en woordkunst in de tweede en derde graad aso/tso van het Sint-Annacollege Antwerpen en heeft ondertussen vijf jaar ervaring in de onderwijspraktijk. Daarnaast werkt ze voor een nieuwe lesmethode Nederlands mee aan de leerwerkboeken van de derde graad.
Location

Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 103 (eerste verdieping)

More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.