Economics, Business and (Public) Management

Interested?

More information
° EB25_Easton_Marynissen_Crisisbeheer NL
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen , Studiedagen

Description

In 2011 schreef het Amerikaanse Ministerie van Defensie "CONPLAN 888". Het is een plan om voorbereid te zijn op een crisis, maar het lijkt op geen enkel ander crisisplan waar je ooit van hebt gehoord: CONPLAN 888 bereidt het Pentagon en de Amerikaanse strijdkrachten voor op zombie-uitbraken! In het uitgebreide gedeelte over risicobeoordeling behandelt het document pathogene zombies (het klassieke zombietype dat ontstaat door infectie), maar het behandelt ook speciale maatregelen die moeten worden genomen voor minder bekende soorten zoals ruimtezombies en zelfs kippenzombies.

Tijdens deze opleiding maken we dit vergezochte scenario werkelijkheid. In de voormiddag wordt een helder inzicht geschetst wat de uitdagingen zijn bij crisisbeheer en op welke manier hier een antwoord op kan worden gegeven. Dit college vertrekt vanuit enkele theoretische basisprincipes over crisisbeheer, en gaat vervolgens dieper in op enkele beproefde methoden om zowel op strategisch, operationeel als op communicatief vlak het crisisbeheer te implementeren.

In het namiddaggedeelte wordt deze kennis in de praktijk gebracht tijdens een crisissimulatie die vertrekt vanuit een wereldwijde invasie van Zombies. Om dit (wicked) probleem adequaat te bestrijden zullen drie teams (operaties, beleid en communicatie) moeten samen werken op basis van de hen aangeleerde methoden. Deze sessie laat een blijvende indruk na, waardoor je kijk op crises voor altijd verandert.

Voor wie?

 • Beleidsverantwoordelijken
 • Beleidsmedewerkers
 • Noodplannings- en veiligheidscoördinatoren
 • (Crisis) communicatiedeskundigen
 • Crisis managers

Program

 • 9:00u: Interactieve sessie met Prof. Hugo Marynissen rond volgende topics:
  • Wat is crisis? En kunnen we een crisis echt managen?
  • Omgaan met complexiteit en turbulentie
  • De ‘gouden driehoek van crisisbeheer’
  • De crisismanagement ‘toolbox’
 • 12:00u: middagpauze
 • 13:00u: Zombie Game
 • 16:00u: Debriefing Zombie Game en terugkoppeling naar theoretische inzichten
 • 17:00u: Einde studiedag

Remarks

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven over deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.

Course number:
EB25_Easton_Marynissen_Crisisbeheer
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Economics, Business and (Public) Management
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Starting date:
13.10.2023
Lecturers:
Hugo Marynissen
Contact person:
febacademy@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.