GV-02 : Jaarlijkse Refresher Course
Veterinary Medicine
Veterinary Medicine
Dierenwelzijn is een belangrijke pijler van de duurzaamheid en noodzakelijk voor de maatschappelijke acceptatie van de veehouderij. Naast het bewaken van de diergezondheid en veterinaire volksgezondheid behoort het toezien op het welzijn van dieren tot de kerntaken van de dierenarts.
Het nieuwe dierenwelzijnslabel “Beter voor dieren” zal voor diervriendelijke producten van varkens al in 2024 in de supermarkten verschijnen. Het label zal uitsluitend toegekend worden aan producten afkomstig van bedrijven die bovenop de wettelijke vereisten extra inspanningen leveren voor dierenwelzijn.
Het voormiddagprogramma bestaat uit vier presentaties, een eerste over het waarom en de opstart van het label “Beter voor dieren” en een tweede over de uitrol ervan voor varkens. De derde presentatie handelt over het belang van dierenwelzijn binnen BePork en een laatste presentatie bespreekt de resultaten van verschillende veldstudies waarbij de effecten van muziek en het aaien van zeugen in de kraamstal en het gebruik van een feromoon bij gespeende biggen, werden onderzocht.
Voormiddag: Dierenwelzijn
9u00-9u25 Opstart van het label ‘Beter voor dieren’ - Sarne De Vliegher, UGent
9u25-9u50 Uitrol van ‘Beter voor dieren’ voor varkens - Helena Reydams, Vereniging voor de bevordering van het welzijn van landbouwhuisdieren vzw
9u50-10u30 Belang van dierenwelzijn binnen BePork – Liesbet Pluym, Belpork vzw
10u30-11u00 Koffiepauze
11u00-12u00 Resultaten van veldstudies: Effecten van muziek en back-scratching van zeugen, gebruik van Pig Appeasing feromoon bij gespeende biggen – Dimitri De Meyer, Vedanko
Het namiddagprogramma staat in het teken van voedselveiligheid en Salmonella. Een eerste presentatie geeft een update aangaande het voorkomen, de diagnostiek en de controle van Salmonella. Daarna wordt het belang van Salmonella binnen het label BePork besproken en tenslotte worden een aantal casuïstieken over Salmonella besproken.
Namiddag: Salmonella bij varkens
14u00-14u45 Update betreffende Salmonella: voorkomen, diagnostiek, controle – Tamara Vandersmissen, DGZ
14u45-15u20 Belang van Salmonella en voedelveiligheid binnen BePork – Liesbet Pluym, Belpork vzw
15u20-15u50 Koffiepauze
15u50-17u00 Casuïstiek over Salmonella en discussie - Kathrin-Lillie Jaschniski, Ceva Animal Health