F-04 : Technologie van dierlijke producten: trends en toepassingen.

Starts on 21.05.2026

Veterinary Medicine

Interested?

More information
° F-04 NL Available online
Tags: Veterinaire Volksgezondheid

Description

In deze opleiding wordt enerzijds de basistechnologieën voor de productie van vlees-, en visproducten kort besproken en anderzijds ingegaan op een aantal trends en nieuwe technologieën. Er is speciale aandacht voor de beheersing van post-contaminatie na verhitten, het verpakken en de productie van vleesvervangers.

Inhoud:

  • Basistechnologieën van productie van vlees- en visproducten
  • Beheersing van post-contaminatie
    • Verhitting in de verpakking
    • Warm afvulproces
    • Aseptisch afvullen
    • Na-pasteurisatie
    • Gebruik van additieven
      • Beheersing van Listeria monocytogenes: gebruik van acetaat en lactaat
      • Beheersing van Clostridium botulinum: consequenties van nitrietreductie
  • Verpakken van vlees, vis en afgeleide producten
  • Productie van vleesvervangers

Leerdoelstellingen:

  1. Inzicht hebben in de verschillende technologieën gebruikt in de productie van vlees- en visproducten en hoe deze elkaar logisch opvolgen, met focus op processen die de microbiologische kwaliteit van het eindproduct beïnvloeden.
  2. Kennis hebben van een aantal nieuwe technologieën en inzichten ter beheersing van nabesmetting van verhitte producten, het verpakken van vlees- en visproducten en de productie van vleesvervangers.

Course number:
F-04
Type:
Short- and long-term programmes
Area of interest:
Veterinary Medicine
Language:
NL
Academic year:
2025 - 2026
Starting date:
21.05.2026
Lecturers:
Frank Devlieghere
Contact person:
acvetmed@ugent.be
More information
Available online

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.