Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken

21.10.’22

Interested?

More information
° DLLL000042 NL
Tags: Tandheelkunde en mondzorg

Description

Via de media worden ons nog steeds schoonheidsidealen opgedrongen. Stralend witte tanden zijn daar een voorbeeld van. Iedere tandarts wordt op regelmatige basis geraadpleegd door patiënten met een vraag naar de mogelijkheden van tanden bleken. Wanneer we de commerciële markt mogen geloven ligt er ongelofelijk veel binnen het bereik. De realiteit is jammer genoeg anders.

Tanden bleken vraagt kennis van de origine van de tandverkleuring (een aantal verkleuringen is zeer moeilijk te bleken) en dit op zich kan al een basis zijn om een patiënt een negatief advies te geven. Verder bestaat er verwarring tussen ‘whitening’ en ‘bleaching’ en ook hier zijn er duidelijk omlijnde grenzen, zij het dat deze niet steeds door een fabrikant op correcte wijze zijn meegegeven. Binnen de mogelijkheden van de tandblekingen zijn er ook verschillende bleekprocedures die door de tandarts dienen te gebeuren of die door de patiënt kunnen gebeuren, bleekproducten kunnen geactiveerd worden (powerbleaching), maar ook hier is het weer hetzelfde: er wordt veel geclaimd, maar de realiteit toont aan dat dit regelmatig anders uitvalt.

Een vervelende vorm van tandverkleuring is de aanwezigheid van witte vlekken, die overwegend fluorosisvlekken zijn. De behandelopties voor deze vlekken zijn beperkt. Bij milde vormen kan tandbleking helpen, doch bij ernstige vormen dient overgegaan te worden tot glazuur-microabrasie. Vandaag bestaat er een techniek onder de noemer ‘Resin Infiltration Technique” die optimaal esthetische resultaten biedt bij het maskeren van deze witte vlekken.

De organisatie gebeurt voorlopig nog door NTUGent. Meer info over deze studiedag kan u hier vinden.

Program

Vanaf oktober kan u zich inschrijven voor het aanbod van 2023. Inschrijven verloopt dan via deze website (The GHALL).

Voor meer info kan u terecht bij Sabine De Thaye.

Course number:
DLLL000042
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Dentistry
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022 copy
Starting date:
21.10.2022
Contact person:
ghall@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.