Over virussen, bacteriën en ander 'ongedierte'. Vijand of vriend?

03.10.’22

Interested?

More information
° nvt NL
Tags: geneeskunde-oncologie-virussen-bacteriën

Studium Generale lezing door Filip Lardon

Description

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Program

Maandag 3 oktober 2022 - 19.30 uur

Micro-organismen tieren welig in onze veranderende wereld, zo leert de actualiteit ons duidelijk. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopisch kleine ziekmakers schijnen op de loer te liggen om de mensheid te veroveren. Maar is dat wel zo? Moeten we ze verafschuwen en ‘mijden als de pest’ of hebben ze ook nog wat positief in petto? Dat laatste zeer zeker. Om maar een voorbeeld te geven, virussen kunnen ons ook helpen in de wetenschappelijke strijd tegen kanker. Maar hun imago blijft slecht en ook dat is niet zonder reden. De recentste pandemie is het duidelijkste bewijs. In deze voordracht vertelt Filip Lardon wat die micro-organismen juist zijn, wat het verschil is tussen bacteriën, virussen, viroïden en schimmels, wat hun biologische betekenis is en hoe ons afweersysteem het gevecht met hen aangaat, al dan niet met ‘prikkende’ hulp van buitenaf.

Course number:
nvt
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Biomedical Sciences, Medicine
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
03.10.2022
Lecturers:
Filip Lardon (Universiteit Antwerpen - oncologisch onderzoek)
Contact person:
studgen@uantwerpen.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.