07.11.’22

Interested?

More information
° nvt NL
Tags: forensische-genetica

Studium Generale lezing door Sofie Claerhout

Description

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Program

Maandag 7 november 2022 - 19.30 uur

Wist je dat een moordzaak kan vastlopen, zelfs al hebben we het DNA van de dader? In België zijn er tientallen onopgeloste moordzaken, omdat geen enkele verdachte matcht met het DNA dat we vonden op de crime scene. Daarom onderzocht forensisch geneticus dr. Sofie Claerhout een nieuwe manier om een dader via zijn DNA toch nog op te sporen. Hoe? Via DNA verwantschapsonderzoek. Want als de dader zelf niet tevoorschijn komt, dan kunnen we hem misschien vinden via zijn familie. Met standaard DNA lukt dat niet, want hoe verder je verwant bent, hoe minder DNA je gelijk hebt. Maar via een klein stukje in het mannelijk DNA, lukt dat wel. Daarom onderzocht dr. Sofie Claerhout dus het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft, namelijk het mannelijk Y-chromosoom. Dat is een uniek deel in het mannelijk DNA dat van vader op zoon bijna volledig wordt overgeërfd, voor generaties lang! Dat Y-chromosomen kan dienen als een krachtig hulpmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig verwantschapsonderzoek. Op zoek naar dichte en verre familieleden van de onbekende dader. In haar doctoraat ontwikkelde ze drie hulpmiddelen om zo snel mogelijk de dader te kunnen identificeren: de ‘CSYseq’, de ‘Ysurnames’ en de ‘YMrCA’.

Course number:
nvt
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Biomedical Sciences, Medicine, Sciences
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
07.11.2022
Lecturers:
Sofie Claerhout (KU Leuven - forensische genetica)
Contact person:
studgen@uantwerpen.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.